Voor studenten komt het soms voor dat je een hospiteeravond moet organiseren. Als je op zoek bent naar een nieuwe huisgenoot omdat een andere huisgenoot een andere woning heeft, is het belangrijk om een nieuwe huisgenoot te hebben die even leuk is als degene die is verhuisd. Om een nieuwe huisgenoot te vinden, is het handig om een hospiteeravond te organiseren. Echter is het hierbij wel belangrijk om te weten hoe je dit aan moet pakken.

De voorbereiding van een hospiteeravond

Als je een hospiteeravond wilt organiseren, is het als eerste belangrijk om dit goed voor te bereiden. Er zijn een aantal tips voor hospiteren die je hiervoor kunt gebruiken. Als eerste is het belangrijk dat iedere bewoner van het studentenhuis aanwezig is.

Voordat je de mensen naar binnen laat, kan het handig zijn om een lijstje van voor- en nadelen die de nieuwe huisgenoot kan hebben. Hierdoor krijg je een beeld van de huisgenoot die jullie zoeken. Als je op de hospiteeravond wilt beoordelen wie je nieuwe huisgenoot wordt, gaat het een stuk sneller als je een beeld hebt bij wat voor persoon je graag wilt hebben.

Bij een hospiteeravond is de kans groot dat er veel gedronken en gegeten wordt. Het is mogelijk om de hapjes en drankjes gezamenlijk te betalen. Echter is het ook mogelijk om de potentiële huisgenoten te vragen om zelf een borreltje mee te nemen. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat dit ook nadelig kan werken op de potentiële huisgenoten.

Van tevoren kan het ook leuk zijn om een aantal vragen op te stellen. Deze kun je vervolgens aan de potentiële huisgenoten stellen. Het beste kun je vragen stellen die een beeld geven van de persoonlijkheid van de nieuwe huisgenoot. Het antwoord op deze vragen kan namelijk veel zeggen over de persoonlijkheid van de potentiële nieuwe huisgenoot.

De hospiteeravond zelf

Op de hospiteeravond begin je vaak met een voorstelronde. Hierbij stel je jezelf voor en laat je de andere zichzelf ook even voorstellen. Hierna kun je voor een soort speeddaten gaan. Hierdoor neemt iedereen die al in het huis woont een aantal minuten de tijd om kennis te maken met de mensen die uitgenodigd zijn. Dit maakt dat je allemaal kunt kijken of er een klik is.

Hierna is het mogelijk om een spelletje te doen waardoor de potentiële huisgenoten spontaan moeten zijn. 30 Seconds is een goed voorbeeld voor zo’n spel. Dit komt omdat je hierbij wel spontaan moet zijn. Door zo’n spel te spelen, is het mogelijk om het voor de potentiële huisgenoten om een beetje los te raken.

Na zo’n spel te spelen, zijn er vaak al een aantal mensen die geen potentiële huisgenoten meer voor je zijn. Als dit het geval is, kun je deze het beste naar huis sturen. Hierdoor verspil je je eigen en hun tijd niet. Hierna kun je je focussen op mensen die je wel als potentiële huisgenoten ziet. Bij Studiekeuzelab is het mogelijk om hierover te lezen.